איזה בשר מתאים למוקפץ?
מוקפץ הוא מנה מוכרת ואהובה מאוד בכל רחבי העולם והוא הגיעה אלינו, איך לא, מהמטבח האסיאתי. למנה זו מגוון וריאציות שונות ואפשר להכין אותה מכל סוגי הבשר, האטריות והירקות כאשר עיקר המנה מתרכז בקלות ובמהירות ההכנה שלה מה שהפך אותה לפופולרית במטבחים רבים. אם זאת, לשיטת ההכנה המיוחדת של מנת המוקפץ בווק, יש נתחי בשר אשר מתאימים יותר ויהיו טעימים יותר בהכנה כזו וכמו כן יתאימו לבישול מהיר. במאמר זה נספר לכם על סוגי הבשר השונים שיכולים להתאים להכנת מנת המוקפץ טובה, נספר על הירקות שיכולים להתאים למנה, על האטריות המגוונות שאפשר להשתמש בהן וכמובן על סדר הכנת המנה וההקפצה שיעשה את ההבדל בין מנת מוקפץ טובה למנת מוקפץ מעולה!
איזה נתח בשר מתאים למוקפץ?
לעוף, לבשר בקר ולבשר אווז יש תפקידים שונים במנות מוקפץ שונות, אבל בחירת הנתח המתאים עושה את כל ההבדל במנת המוקפץ שתבחרו להכין. באופן כללי, כחלק מכלל השיטות לחיתוך הבשר או פילה העוף כדאי לבחור ברצועות דקות וארוכות, לפני טיגון הבשר או לבישול מהיר, מאחר שזו השיטה המומלצת לבישול הבשר במוקפץ.
אווזית
אווזית הוא נתח המגיע מהבטן התחתונה של הפרה. הוא אינו נחשב לנתח המתאים ביותר להקפצה, אך עם זאת הוא יכול מעולה במנות מוקפצים שונות אם חותכים אותו לקוביות קטנות. זהו נתח לא שמן מאוד, והסיבים בו קצרים ולכן הוא יכול להיות מעולה להכנה במנות מוקפץ כמנת חלבון שאינה שומנית.
שייטל
נתח השייטל הוא נתח מצוין המתאים להקפצה. זהו נתח רך הנמצא בין הזנב של הפרה לנתח הסינטה לכן גם הוא דל בשומן יחסית לנתחים אחרים של הבקר. אומנם מידות העשייה בבשר הן שונות, אך תוכלו להקפיץ את נתח השייטל כאשר הוא פרוס לרצועות דקות לכל מידת עשייה שתחשקו בה כאשר טעמו יהיה נהדר גם במידת עשייה מדיום.
פילה
פילה בקר הוא נתח בשר יוקרתי מאחר שהוא אחד הנתחים הרכים ביותר שיש בתוך הפרה. נתח הפילה הוא נתח רך משום שנלקח מבשר שריר שלא נמצא כלל בשימוש ולכן הוא גם דל בשומן וקל לעבוד עימו.
סינטה
גם בשר הסינטה הוא נתח רזה מאוד והוא נחשב לסטייק נהדר, שיהפוך את מנת המוקפץ שלכם למשובחת ומלאת טעמים. נתח הסינטה נמצא קרוב מאוד לנתח הפילה בפרה לכן גם הוא דל בשומן, אך לעיתים אפשר למצוא סינטה עם מעט שומן.
רצועות אנטרקוט
אנטרקוט הוא נתח בשר שאוכלים לרוב בצורת סטייק, מכיוון שהוא עתיר סיבים ויש לו תכולת שומן נדיבה ורקמת שריר. למרות זאת, אפשר ואפילו כדאי לחתוך סטייק אנטריקוט מינוט לרצועות כדי להשתמש בו במנות המוקפץ השונות, וליהנות מרצועות בשר עשירות בטעמים.
ירקות למוקפץ מושלם
המוקפץ המושלם הוא לא מוקפץ ללא תוספת של ירקות מסוימים, כאשר במטבח האסיאתי יש בסיס של ירקות שחייבים להתווסף לכל מנת מוקפץ ואלו הם פלפל צ’ילי, ג’ינג’ר, שום ובצל ירוק. אך לירקות אלו אפשר להוסיף ירקות פופולריים אחרים שאתם אוהבים כדי ליצור מנת מוקפץ מזינה וטעימה. אלו הם הירקות שבהם משתמשים בדרך כלל למנות מוקפץ שונות:
- גזר – אפשר לטגן גזר מגורר, רצועות גזר או אפילו קוביות גזר למי שמעדיף.
- בצל – בצל סגול, בצל ירוק ובצל לבן מצוינים לטיגון ולהקפצה מהירה. כדאי לחתוך לחצאים או לרבעים.
- פלפלים – פלפל אדום, צהוב, ירוק וחריף טעימים מאוד בטיגון. אפשר להשתמש ברצועות פלפל או בקוביות.
- חצילים, קישואים, ברוקולי, כרובית – אלו הם ירקות בריאים ועשירים שכדאי להוסיף לווק ויספיק לחלקם אידוי קצר אך חלק מהם ידרשו טיגון מעט ארוך יותר.
- בצל ירוק, שום, כרפס – תבלינים אלו מוסיפים עומק וטעם מיוחד לתבשיל.
- פטריות כמו שמפיניון ופורטובלו – יעניקו מרקם ייחודי וטעמים עמוקים למנות מוקפצים שונות בשילוב נתחי הבשר המתאימים.
- נבטים ושעועית ירוקה – אלו הם רצועות של ירקות אשר יעניקו למנה שלכם תוספת של חלבון וכמו כן ויטמינים ומינרלים חיוניים וגם קריספיות.
- עלים ירוקים – בזיליקום, כוסברה ופטרוזיליה גם הם תוספת נהדרת של טעם וריח למנת המוקפץ שלכם אשר ירעננו את המנה.
חיתוך הירקות
חשוב לחתוך את כל הירקות לחתיכות קטנות ואחידות לבישול אחיד. אפשר גם לשלב ביניהם כדי ליצור מנות מגוונות וצבעוניות. חשוב לשים לב שרוב הירקות חתוכים לאותה הצורה ולאותו הגודל כמה שאפשר, כדי להגיע לרמת הכנה אחידה של הירקות, וגם למען היופי הוויזואלי של המנה. לרוב החיתוך במנות המוקפץ הוא חיתוך לרצועות דקות אשר מאפשרות אידוי ובישול מהיר של הירק ואם תרצו גם חריכה.
אטריות למוקפץ
קיימים סוגים רבים של אטריות המתאימות להכנת מנות מוקפצות שונות לצד רטבים, ירקות וסוגי בשר שונים:
- אטריות סובה – אטריות סיניות דקות מקמח חיטה וכוסמת או רק מכוסמת, מתאימות מאוד למנות נודלס מוקפצות.
- אטריות אורז – אטריות עבות ורחבות יותר, אך הן יכולות גם להיות דקות עם מרקם מעט דביק וגמיש לאחר בישול.
- אטריות ביצים – אטריות ביצים דקיקות וארוכות שסופגות יפה רטבים, אלו הן לרוב אטריות הנודלס שבהן משתמשים במטבחים שונים.
סדר ההקפצה
כדי להכין מנת מוקפץ טעימה עם בשר, חשוב לעקוב אחר הסדר הנכון:
- תחילה יש לבשל את האטריות בהתאם להוראות, עד שהן רכות אך עדיין קשות למחצה ולסנן אותן.
- במקביל, יש לחתוך את הבשר שבחרתם לרצועות, ולמרוח אותן ברוטב סויה, יין או תערובת תבלינים.
- מחממים שמן בווק, מוסיפים שום ובצל ומטגנים במשך כדקה.
- מוסיפים את רצועות הבשר ומטגנים עד שהם מקבלים גוון חום כהה.
- מוסיפים ירקות נוספים כגון גזר, פטריות ופלפלים ומטגנים כל ירק כדקה.
- מוסיפים את האטריות לווק יחד עם הרוטב ומטגנים מספר דקות נוספות תוך ערבוב.
לסיכום
מוקפץ עם בשר הוא מנה אהובה ופופולרית המשלבת טעמים ומרקמים בצורה מושלמת. כל עוד בחרתם את נתח הבשר המתאים לכם להכנת המנה, ואתם מבשלים בסדר פעולות נכון, תוכלו להכין בקלות את מנת המוקפץ המושלמת.