שניצל וינאי
קשה למצוא בית בישראל שלא מכין שניצלים לפחות פעם בשבוע. זהו מאכל שאנחנו רגילים לאכול כבר מגיל צעיר, ויש לו טעם נהדר, אפשרויות רבות לתוספות ולטעמים ותהליך הכנה פשוט וקל. אחת הגרסאות המוכרות והאהובות בכל העולם למנה הזו היא השניצל הווינאי, שיש לו מראה בלתי נשכח ומרקם שמשאיר טעם של עוד. רוצים לדעת עוד קצת על ההיסטוריה של השניצל הווינאי ולקרוא את הטיפים שלנו להכנת שניצל פריך ועסיסי? כל הפרטים בנושא נמצאים כאן.
מהו שניצל וינאי?
שניצל וינאי הוא גרסה של שניצל העשויה מנתח עגל משוטח, מתובל ומטוגן. המנה מוגשת באופן מסורתי עם פרוסת לימון, פטרוזיליה ועם תוספת פירה, וכמובן לצד כוס בירה כיאה למטבח האוסטרי. סימן ההיכר של שניצל וינאי אמיתי וטעים הוא הקרום הפריך אך קליל בצבע זהוב-חום, שעוטף את הבשר הרך והעסיסי. שניצל וינאי הוא מאכל עשיר בחלבון שכיף לאכול בכל הזדמנות, והוא אהוב על צעירים ומבוגרים בכל העולם.
על ההיסטוריה של השניצל הווינאי
יש הטוענים שהשניצל הווינאי הופיע במאה ה-19, כאשר פלדמרשל יוזף רדצקי הביא את המתכון לשניצל עגל מאיטליה לאוסטריה. התיעוד הכתוב הראשון של שניצל וינאי נמצא בספר בישול משנת 1831, ויש הטוענים שכל המנות שהאוסטרים אימצו ממדינות אחרות שמרו על השם המקורי שלהן, והעובדה שלמנה קוראים שניצל וינאי (על שם עיר הבירה וינה) מעידה על כך שמדובר במנה אוסטרית מקורית.
מאיזה נתח מכינים שניצל וינאי?
שניצל וינאי אותנטי עשוי מנתח של עגל, בדרך כלל השייטל. נתח מסוים זה נבחר כי יש לו מרקם רך וטעם עדין, מה שהופך אותו למתאים ביותר לעיטוף בפירורי לחם ולטיגון. את הבשר משטחים דק כדי להבטיח בישול אחיד ולהשיג את המרקם הקליל האופייני של השניצל. נתח עגל הוא הבחירה הקלאסית של שניצל וינאי באופן ספציפי, אבל כמובן שאפשר להשתמש גם בבשרים אחרים כמו שניצל עוף טרי דק דק או חלקים אחרים של בשר עגל, אבל זה אומר שלשניצל יהיה טעם ומרקם שונים קצת.
איך להכין שניצל וינאי?
להכנת שניצל וינאי אותנטי וטעים יש כמה שלבים:
- הכנת הבשר – מתחילים בבחירת קציצות עגל. דופקים אותם בעדינות לעובי של כחצי סנטימטר בעזרת פטיש שניצלים. שלב זה חשוב לריכוך הבשר וכדי שיהיה קל לבשל אותו באופן שווה
- תהליך ההכנה – מכינים שלוש צלחות – אחת עם קמח (מתובל קלות במלח ופלפל), אחת עם ביצים טרופות ואחת עם פירורי לחם. טובלים כל שניצל בקמח, לאחר מכן בביצים ולבסוף מצפים אותו באופן שווה בפירורי לחם. חשוב לוודא שפירורי הלחם נצמדים כמו שצריך לבשר
- טיגון – מחממים כמות נדיבה של שמן במחבת גדולה על אש בינונית-גבוהה. השמן צריך להיות חם אך לא להגיע לנקודת העשן שלו. מטגנים את השניצל כ-2 או 3 דקות מכל צד עד שהוא נעשה זהוב ופריך. הימנעו מהכנסה של כמות גדולה מדי של שניצלים למחבת כדי לשמור על טמפרטורת השמן ולהשיג קרום פריך ומושלם
- מסננים ומגישים – לאחר הטיגון, מניחים את השניצלים על צלחת מרופדת במגבת נייר כדי לנקז את עודפי השמן. מגישים מייד עם פלח לימון, אותו אפשר לסחוט מעל השניצל לתוספת טעם
למי שמעדיף אופציה בריאה יותר, אפשר להכין שניצל וינאי בתנור. פשוט בצעו את אותו תהליך של ציפוי בקמח, ביצים ופירורי לחם והניחו את השניצל על תבנית עם בנייר אפייה. מזלפים מעט שמן על השניצלים ואופים בחום של 220 מעלות במשך כ-20 דקות. צריך להפוך את השניצלים באמצע הדרך לאפייה אחידה, ומחכים שהשניצלים יתבשלו ויזהיבו. מוזמנים לקרוא עוד טיפים לשניצל מושלם במאמר שכתבנו בנושא.
תוספות קלאסיות לשניצל וינאי
התוספות הקלאסיות של שניצל וינאי פשוטות אך נהדרות. פלח לימון הוא חובה כדי לספק טעם חמצמץ ומרענן שמפחית את השומניות של השניצל המטוגן. פירה תפוחי אדמה ופטרוזיליה או סלט תפוחי אדמה הם תוספות טיפוסיות המשפרים את הארוחה. אם אתם רוצים ממש להרגיש כאילו אתם אוכלים בווינה, מזגו לעצמכם חצי ליטר של בירה קרה לכוס כדי ליהנות ממנה במקביל לשניצל האגדי.
ותוספות של ימינו
השניצל הווינאי הקלאסי הוא מנה אהובה בהחלט, ובימינו יש הרבה טרנדים קולינריים ששינו קצת את פרופיל הטעמים של המנה והביאו רעיונות חדשים שאפשר לנצל. אחת התוספות המוכרות ביותר היא כמובן צ’יפס חם וטרי שזה עתה יצא מהמחבת, שמוסיף עוד קצת אוכל מטוגן למנה אבל אין ספק שהטעמים משתלבים מצוין יחד. אפשר להוסיף גם מנה מאזנת יותר כמו ירקות מבושלים (למשל שעועית ירוקה מוקפצת או כרובית בתנור), מנת אורז טובה, קוסקוס ועוד.
לסיכום
שניצל וינאי הוא מנה מצוינת שילדים וגם מבוגרים אוהבים, והוא עשוי בסך הכול מנתח עגל משוטח ומתובל שקפץ לטבילה במחבת או לשיזוף בתנור. אפשר לשלב איתו מגוון תוספות כמו תפוחי אדמה בצורות שונות, ירקות מבושלים או סלטים ורטבים למיניהם, ואפשר גם להכין אותו מכל מיני סוגי בשר, ומה שבטוח שהוא אחלה מנה לחגיגה סביב שולחן האוכל בבית.