בזרוע נטויה מתכונים לשולחן ליל הסדר
הגיע החג האהוב עלינו בשנה ואיתו גם העונה הכיפית ביותר שבה הכול פורח וירוק, האביב. כמו כל שנה נתכנס כל המשפחה יחד, אחרי שנכין את כל המטעמים המסורתיים והמשפחתיים שכולנו אוהבים ונחכה לסיום קריאת ההגדה כדי להתחיל לאכול מהם. כמובן שיש סיבה וחשיבות לכל מאכל, אך כולנו רוצים לחדש ולגוון בתפריטי הארוחות של חג הפסח ולשלב את המאכלים שעוברים מדור לדור, מפסח לפסח וממשפחה למשפחה. אז אילו מאכלים מכינים לליל הסדר? ואיך הזרוע הנטויה קשורה לכל העניין? במאמר זה נפרט על חשיבות המאכלים, ניתן רעיונות למאכלים לילדים יאהבו, וכמובן נמליץ על נתחי בשרים שיפתיעו את כל האורחים. אז קדימה בואו נתחיל לבשל לחג.

שולחן ליל הסדר מלא במתכוני זרוע
כמו בכל שנה שולחן הפסח של כל משפחה יורכב מצלחת סדר הפסח המפורסמת המגיעה בשלל עיצובים וצבעים. אך החשיבות של כל צלחת פסח כזאת טמונה בששת המרכיבים שאותם היא מיועדת להכיל: ביצה, כרפס, זרוע, חזרת, חרוסת ומרור. כל מרכיב בצלחת מסמל רעיון הקשור ביציאת בני ישראל ממצרים. הזרוע מסמלת את קורבן חג הפסח אשר מקריבים בבית המקדש, וכמו כן את הזרוע הנטויה בעזרתה יצאו בני ישראל ממצרים. בשביל לסמל את הזרוע אפשר להשתמש בצלי של זרוע כבש או בקר ולמי שמעדיף עוף, אפשר להשתמש גם בכנף של תרנגולת. אז איך נכין זרוע לחג?
שריר זרוע לליל הסדר
כדי לסמל את הזרוע, אפשר להכין לליל הסדר מנת בשר בקר של שריר הזרוע מספר 8. מדובר במנה טעימה שהכנתה לא דורשת הרבה מאמץ, אך היא טעימה מאוד וגורפת המון מחמאות. כל מה שתצטרכו להכנתה הוא קילו בשר שריר הזרוע מספר 8, ארבעה שיני שום כתושות, שתי כוסות מים, שתי כפות סילאן, ומלח פלפל לפי טעמכם. מתחילים בטיגון הבשר במשך שתי דקות בסיר ולאחר מכן נוסיף את כל שאר המרכיבים והמים ונביא את הסיר לרתיחה. לאחר מכן נשאיר את הסיר לשעתיים עד שלוש שעות על האש עד שהבשר יתרכך לגמרי.
עוף וירקות בתנור
אפשר להכין גם עוף שלם בתנור לצד ירקות ולהשתמש כמובן גם בזרועותיו של העוף. את העוף אפשר לצלות בתנור, לאחר שהוא נמשח במרינדת שמן זית, אבקת שום, פפריקה, מלח ופלפל. נוסיף ירקות קשים שטופים וחתוכים גס שאנו אוהבים כמו גזר, תפוחי אדמה, בטטה, פטריות, בצלים ושום ונוודא שגם הם מתובלים במרינדה של העוף .נניח את העוף ואת הירקות בתבנית אחת ונאפה במשך שעה ו-20 דקות בתנור בחום 180 מעלות.
מתכוני אסאדו מיוחדים
בשביל לקיים את מצוות אכילת הבשר, נוכל גם להכין מנות מדהימות מנתחי אסאדו. כל מה שנצטרך למען הכנת המנה הם קילו וחצי של בשר אסאדו, בצלים סגולים, פטריות פורטובלו, גזרים, בטטות ושיני שום ואפילו פלפל צ’לי. למרינדה של הבשר נשתמש בסילאן, חרדל, מלח ופלפל לפי הטעם האישי. תחילה נחתוך את הירקות לחתיכות גסות, נמליח ונוסיף קצת שמן זית. לאחר מכן נניח על הירקות את נתח האסאדו, נערבב את הסילאן, החרדל והתבלינים ונצפה את הנתח במרינדה. נסגור את התבנית בנייר כסף ונשלח אותה לתנור למשך 40 דקות על חום של 200 מעלות, ולאחריהן נוריד את הטמפרטורה של התנור ל-170 מעלות ונמשיך לבשל את האסאדו עוד שלוש וחצי שעות עד שיצא רך מאוד.
מתכונים שגם ילדים אוהבים
כמובן שחשוב להתחשב גם בילדים החמודים שמצטרפים לשולחן הסדר, והם לא תמיד אוהבים את האוכל שרובנו מעדיפים. לכן נשתדל להכין מנות לסדר הפסח שיהיו פשוטות וישלבו מאכלים שהם רגילים לאכול. מתכונים שיכולים להתאים להם הם עוף שלם בתנור, מרק עוף וקניידלך וקציצות מבשר בקר לדוגמה.
ענין הכנת מתכוני עוף ובשר לשולחן ליל הסדר
לשולחן סדר פסח, כל משפחה אוהבת להכין את המנות ואת המטעמים האהובים שלה וכמובן שכולנו אוהבים מגוון שונה של מנות וגם של בשרים. הרי תמיד יהיו בשולחן החג ילדים ואורחים בעלי העדפות שונות באוכל, וכל המרבה הרי זה משובח. לכן חשוב לדעת לגוון שיהיו על השולחן גם מנות הכוללות בשר וגם כאלה הכוללות עוף.
החשיבות של בשר ויין בחג
הבשר והיין בהלכה היהודית מסמלים את השמחה והשפע בחג. ולכן זוהי מצווה לאכול בסעודת החג בשר בקר. מי שמעדיף בשר עוף, זו מצווה לאכול גם עופות. מאחר וזוהי מצווה לשמוח בחגים, אחת הדרכים להגיע לשמחה זו לפי היהדות, טמונה בסיפור צרכי הגוף והנפש של האדם, ואכן כולנו יכולים להעיד שאנו מקבלים הנאה רבה מאכילת בשר ושתיית יין עם הקרובים שלנו.
רשימת דברים שכדאי להכין מראש לשולחן ליל הסדר
חשוב מאוד להתכונן לשולחן סדר הפסח מבעוד מועד, ולדאוג לוודא שכל המרכיבים שאיתם נרצה לבשל את המנות שלנו אכן נמצאים ושלא חסר לנו דבר. לצורך העניין, אם נחשוק בהכנת צלעות כבש, יהיה עלינו לוודא ולהכין מראש צלעות כבש טריות כי לא מדובר במרכיב שאפשר למצוא בחנויות המכולת ולעיתים גם לא בכל סופר. כמו כן, הוא גם דורש כמו שאר מנות הבשר הכנה מראש, וכמה שעות בתנור או על הגריל. נוסף לאלה כדאי להכין מראש את הסלטים ואת הקינוח. גם קינוחים לרוב דורשים השקעה של כמה שעות במיני שלבים, והכנת סלטים מגוונים בכמויות גדולות לאירוח יכולה גם היא להתארך. כמו כן, כדאי תמיד לדאוג לשתייה מתוקה וחריפה, ירקות שונים והכי הכי חשוב למצב רוח ולכוחות.
לסיכום
סדר הפסח הוא בהחלט ערב חג שאליו חייבים להתכונן מבעוד מועד, ולברור את מתכוני המנות שאותן נרצה להכין לאהובינו ולאורחינו. לכן כדי לעמוד בכל המצוות ולהמשיך לקיים את המסורות השונות, הן של חג הפסח והן של המשפחה, נתחיל בהכנות ובארגונים לחג הפסח כמה ימים מראש ונשלב כמה מתכונים של סוגי בשר ועופות שונים שיתאימו לכל אחד ואחת שיתארחו בשולחן סדר הפסח שלנו.