בשר אדום – מה זה בשר אדום וכל מה שצריך לדעת
בשר אדום הוא מרכיב מרכזי בתפריט המסורתי של העולם המערבי. קיימים לא מעט חילוקי דעות וויכוחים סביב צריכתו והשלכותיו הבריאותיות של הבשר האדום – יש המדגישים את היתרונות התזונתיים הרבים שבאכילת בשר אדום, ואחרים מזהירים מפני הסיכונים הבריאותיים הכרוכים בשילובו בתפריט התזונה. במאמר זה נפרט את כל הפרטים החשובים שיש וכדאי לדעת על בשר אדום, אז בואו נתחיל.
מה זה בשר אדום?
בשר אדום הוא בשר שמקורו בבעלי חיים יבשתיים גדולים בעלי דם חם כגון בקר, כבשים ואפילו איילים בחלק מהמדינות בעולם. הוא מכונה “אדום” בשל צבעו הבהיר-אדמדם, הנובע מריכוז גבוה של חלבון מיוגלובין הנמצא בשרירי בעלי החיים. מיוגלובין הוא חלבון הדומה במבנה ובתפקיד שלו להמוגלובין שבדם, ותפקידו להעביר חמצן לתאי השרירים. ככלל, ככל שהבשר כהה יותר, כך הוא מכיל יותר מיוגלובין ונחשב ל”אדום” יותר. המיוגלובין בבשר האדום הוא גם הרכיב אשר גורם לטעם הבשר להיות מתכתי מעט לפעמים. בשר אדום הוא בשר מתאים לגולש ולמנות שונות על האש, והוא בחירה פופולרית מאוד בארץ בפרט ובעולם כולו.
בשרים הנחשבים בשר אדום
בשרים הנמצאים בקטגוריה של בשר אדום כוללים בקר, בשר כבש ואף בשר של בעלי חיים מעולמות הבר כגון אייל, צבי, יחמור ובאפלו. בשר עוף ודגים אינם נחשבים לבשר אדום בשל הרכבם השונה וגם בגלל הצבע האופייני להם, אך יש מומחי בריאות ותזונה הרואים גם בבשר הודו, בבשר אווז ובבשר חזיר בשר אדום רגיל מבחינת השפעתם על הבריאות לטובה ולרעה. אם אתם ניזונים ממקורות בשר השונים מבשר בקר קפוא או טרי, בשר הודו או כבש, כדאי לברר היטב את מקור הבשר ולהבין אם מדובר בבשר אדום או לא.
האם בשר אדום יכול לגרום למחלות?
קיימים חילוקי דעות ומחלוקות רבות בנוגע לקשר בין צריכת בשר אדום לבריאות, ומומחי בריאות ותזונה שונים עוסקים בסוגיה זו כבר שנים רבות. יש מחקרים מסוימים שקישרו בין צריכת בשר אדום, בייחוד כזה שעבר עיבוד תעשייתי, לסיכון מוגבר למחלות שונות כמו סרטן המעי הגס, מחלות לב וסוכרת. עם זאת, יש גם מחקרים שלא מצאו קשר ישיר מובהק כזה. נראה כי גורמים נוספים כמו כמות הבשר הנצרכת, שיטות הבישול והעיבוד התעשייתי של הבשר והחומרים או התבלינים המתווספים לו בבישול עשויים גם הם להיות בעלי תפקיד על ההשפעה על הבריאות. חשוב לזכור שצריכה מרובה מדי של בשר אדום מקושרת לסיכון בריאותי מוגבר, אבל אפשר לצרוך בשר אדום וזה אף מומלץ בכמות מסוימת – יש לעשות זאת בצורה מאוזנת, בכמויות קטנות, ולוודא כי הבשר מגיע ממקור טרי ואיכותי שלא עובר עיבוד.
היתרונות הבריאותיים של בשר אדום
למרות החששות, יש יתרונות בריאותיים רבים לצריכת בשר אדום בכמויות מתונות. הבשר האדום עשיר במגוון רכיבים תזונתיים חיוניים כגון חלבונים איכותיים העשירים בחומצות אמינו, ברזל, אבץ, ויטמינים מקבוצת B, חומצות שומן חיוניות התורמות לפירוק הגלוקוז בגוף ועוד. חומרים אלו חשובים לתפקודים חיוניים רבים בגוף כמו בניית תאים ותמיכה בתהליכים ביוכימיים שונים, ויסות הורמונלי והובלת חמצן בדם. הברזל הקיים בבשר האדום בכמויות גבוהות הוא חיוני במיוחד למניעת חוסר ברזל וחמצן בדם, ותופעות הנלוות ונגרמות מכך. בשר אדום יכול לתרום תרומה חשובה לבריאותנו כאשר הוא נצרך כחלק מתפריט מגוון ובריא.
הערך התזונתי של בשר אדום
בשר אדום הוא מקור עשיר למגוון רב של רכיבים תזונתיים חיוניים לבריאות ולפעילות התקינה של הגוף. הוא מספק כמות גדולה של חלבונים איכותיים, המכילים את כל 9 החומצות האמיניות החיוניות הנחוצות לגוף. חלבונים אלו דרושים לתהליכים מרכזיים בגוף המתרחשים כל הזמן כגון בניית תאים, התחדשותם והתפתחותם. חשוב מכך, בשר אדום עשיר גם בברזל ביולוגי זמין היטב לספיגה, המסייע באספקת חמצן לתאים ובמניעה של חוסר בדם מחומצן וליקויים הקשורים לכך. רכיבים נוספים חשובים הקיימים בבשר האדום הם אבץ, ויטמינים מקבוצת B ועוד. תפריט תזונה מגוון ומאוזן יכלול כמויות סבירות ומאוזנות של בשר אדום כמקור למרכיבים התזונתיים החיוניים לבריאותנו ולגופנו.
חלבון בבשר אדום
חלק ניכר מהערך התזונתי והחשיבות של צריכת בשר אדום נובעת מתכולת החלבון הגבוהה שלו, ומאיכות החלבון הקיים בבשר האדום על סוגיו. 100 גרם של בשר בקר רזה מכילים כ-26 גרם חלבון, שהוא חומר בניין חיוני לגוף המשמש להרבה תפקידים מרכזיים כמו בניית תאים, גידול רקמות ואיברים ותחזוקתם. החלבון דרוש גם לייצור אנזימים, הורמונים וחומרים חיוניים אחרים, וכן משמש כמקור לאנרגייה כאשר אין לגוף פחמימות זמינות להשתמש בהן. צריכה מספקת של חלבון איכותי היא חיונית לפעילות נכונה של מערכות הגוף השונות ותהליכי החיים עצמם, ובשר אדום יכול להיות מקור טוב לכך.
סיכום
בשר אדום הוא מזון חשוב המכיל מגוון רב של חומרים תזונתיים חיוניים החסרים בתזונה המערבית המודרנית. אם הוא נצרך בכמויות מתונות ובמסגרת תפריט בריא ומגוון, הכולל את שאר אבות המזון, הוא יכול להיות חלק חשוב ובריא בתזונה שלנו. עם זאת, חשוב להימנע מצריכת יתר של בשר אדום, בייחוד כזה שעבר עיבוד תעשייתי, בשל הסיכונים הבריאותיים העלולים להתפתח בעקבות צריכתו בכמות מופרזת. מומלץ לבחור בשרים אדומים רזים ככל האפשר כדי להימנע מתכולת שומן גבוהה וליהנות משאר היתרונות הבריאותיים של בשר זה. המפתח הוא איזון וגיוון תזונתי, ובשר אדום יכול להיות חלק בריא וחשוב מתפריט תזונה נכונה.
מוזמנים לקרוא בבלוג שלנו עוד מאמרים חשובים בנושא בשר אדום בפרט (למשל שיטות לריכוך בשר) ועוד מידע על תזונה ועל המוצרים שתוכלו לרכוש בחנויות שלנו.