פלמידה: כל מה שרציתם לדעת
רוצים לאכול מנת דג טעימה ובריאה אבל נמאס לכם מקרפיון או סלמון? זוהי ההזדמנות לתת ניסיון לפלמידה, דג ים הנפוץ גם באזור שלנו, שאפשר להכין ממנו מעדן של ממש. יש לו טעם עשיר ויתרונות תזונתיים רבים, ובאמצעות בישול נכון אפשר ליהנות מחוויה קולינרית של ממש מדג מהיר וארוך אחד.
המאפיינים הייחודיים של דג הפלמידה: צורה, גודל וצבע
לדג פלמידה יש גוף חלק ומוארך, מה שהופך אותו למושלם לחיתוך לפילה או להכנה כדג שלם. הגודל הממוצע של פלמידה יכול לנוע בין בינוני לגדול, ובדרך כלל אפשר למצוא דג פלמידה בגודל של קילוגרם אחד עד חמישה קילוגרמים, על אף שהוא מסוגל להגיע גם לממדים גדולים יותר.
לדג פלמידה יש קשקשים כסופים ומבריקים, והבשר שלו לבן. על הגב של הדג יש פסים כהים אופקיים העוזרים לו בהסוואה, ואפשר להבחין גם בגוונים של כחול או ירוק בצבע הגוף כדי לדעת שהדג טרי ומלא בשר עסיסי.
סוגים שונים של פלמידה
בדרך כלל אפשר למצוא בשוק שני סוגים עיקריים של פלמידה:
- פלמידה לבנה – הדג הנפוץ באזור שלנו. זהו דג ים הגדל בחופי ישראל (שאליהם הוא פלש במאה הקודמת), אבל אפשר למצוא אותו גם בחופים של מזרח אפריקה, בהודו, בדרום מזרח אסיה, ביפן, באוסטרליה ועד פיג’י
- פלמידה אדומה (או שחורה) – דג שהוא קרוב משפחה של הטונה. הצבע של הבשר שלו הוא אדום כהה, והוא מזכיר מאוד את הטעם והמרקם של טונה
היתרונות התזונתיים של פלמידה
פלמידה הוא דג טעים וגם עשיר בחומרים מזינים חשובים, מה שהופך אותו למנה מצוינת בתפריט בריא ומאוזן. פלמידה עשירה בחומצות שומן אומגה-3, והיא בחירה מצוינת למי שרוצה לשמור על בריאות הלב. חומצות אומגה-3 יכולות להפחית דלקת ואת הסיכון למחלות כרוניות כמו מחלות לב. כמו כן, פלמידה היא דג עשיר בחלבון ודל בשומנים רוויים, מה שהופך אותו לחלבון רזה המתאים למי שרוצה לשמור על המשקל או לרדת במשקל. פלמידה עשירה בוויטמינים ומינרלים חיוניים כמו ויטמין D, סלניום ויוד.
טיפים לבישול פלמידה מושלמת
בישול פלמידה לשלמות דורש תשומת לב לפרטים והטכניקות הנכונות כדי להוציא את הטעמים הטובים ביותר שלה. הניה כמה טיפים חשובים שיעזרו לכם לבשל פלמידה מושלמת בכל פעם:
- בחרו את הנתח הנכון – יש מתכונים שבהם כדאי לבשל פלמידה כדג שלם או בפילה. פילה קל יותר לניקוי והבישול שלו מהיר יותר, אבל עם דג פלמידה שלם תוכלו ליהנות מבשר דג מלא טעם ועסיסי
- תיבול – לפלמידה יש טעם עדין ומתקתק, ולכן חשוב לא להטביע אותה בתיבול חזק. תיבול פשוט של מלח, פלפל, לימון ועשבי תיבול טריים ישפר את הטעם הטבעי מבלי ליצור עומס
- חימום מראש – בין שאתם צולים את הדג על הגריל או במחבת, חשוב לוודא שהם מחוממים כמו שצריך לפני שאתם מניחים את הדג. בשלב הזה העסיסיות של הדג ננעלת בפנים בעזרת השכבה החיצונית הפריכה, ונוצר שילוב מושלם בין קראנץ’ לבשר רך ועסיסי
- השתמשו במדחום – פלמידה מבושלת בצורה הטובה ביותר כאשר הטמפרטורה הפנימית שלה מגיעה לסביבות 63 מעלות צלזיוס. שימוש במדחום מבטיח שהדג מבושל בטמפרטורה המושלמת כדי שיהיה לו טעם נפלא ומרקם שכיף לאכול
- תנו לדג לנוח – לאחר הבישול, הניחו לפלמידה לנוח כמה דקות. זה עוזר למיצים להתפזר מחדש בכל הדג, וכל נתח שלו יהיה עסיסי ומלא טעם
טכניקות לשמירה על העסיסיות והטעם של פלמידה
המרקם העסיסי והטעם העשיר של פלמידה הם בין המאפיינים המושכים ביותר של הדג הזה, וצריך לדעת איך לשמר אותם כמו שצריך. הינה כמה שיטות עיקריות שיעזרו לכם להבטיח שהפלמידה שלכם תישאר עסיסית וטעימה:
- השרו במרינדה – אם בחרתם להשרות את הפלמידה שלכם, בחרו במרינדה עדינה שלא תסתיר את הטעם הטבעי של הדג. מרינדות שיש בהן לימון או שמן זית ועשבי תיבול עובדות הכי טוב עם דגים ומדגישות את הטעמים שלהם. היזהרו לא להשרות את הדג במרינדה יותר מדי זמן כדי להימנע משבירה של המרקם של הבשר
- בישול על אש בינונית – חום גבוה עלול לייבש את הפלמידה במהירות, בייחוד אם מדובר בפילה דק יותר. בישול על אש בינונית מאפשר לדגים להתבשל באופן שווה ועדיין להיות עסיסיים
- בישול באדים – בישול באדים הוא שיטה טובה לבישול פלמידה מבלי לאבד לחות. תהליך הבישול הזה עוזר לנעול את המיצים הטבעיים של הדג בתוך הבשר, והתוצאה היא מנה רכה וטעימה
לסיכום
פלמידה הוא דג טעים ומלא בחומרים תזונתיים חשובים כמו חומצות אומגה-3, ויטמין D, סלניום ועוד, שאפשר להכין ממנו מגוון מנות טעימות ומזינות. אפשר להכין ממנו פילה טעים ועסיסי או לבשל אותו כדג שלם כדי ליהנות מבשר עסיסי ורך ומחוויה קולינרית נפלאה. הוא בחירה מצוינת למי שרוצה דג בעל טעם עדין, מקור טוב לחלבון רזה או דג שאפשר להכין איתו הרבה מתכונים ולשלב עם הרבה סוגים של מרינדות לארוחה בלתי נשכחת.