השחזת סכינים
השחזת סכינים היא לא רק פעולה המתבצעת במטבחים של מסעדות או ע”י שפים וטבחים מקצועיים כפי שרבים חושבים. אלא שמדובר בפעולה שחשובה במיוחד לנוחות שלנו במטבח והיא למעשה קשורה באופן ישיר לאיכות החיתוך בקרב מאכלים הדורשים חיתוך נקי ומדויק. אז מה משחיז הסכינים המתחיל צריך לדעת?
סוגי המשחיזים
נתחיל בבסיס ונכיר קודם את הכלים הנפוצים שבאמצעותם משחיזים סכינים:
- אבן – השחזה באבן היא אחת הדרכים העתיקות בעולם להשחזת סכינים, ולמעשה מדובר בדרך נפוצה במיוחד להשחזה גם בימינו. כיום יש מגוון של אבני השחזה, כאשר הסוג הנפוץ ולמעשה היעיל ביותר הן אבני השחזה יפניות, הנקראות גם אבני מים יפניות. האבנים מגיעות בדרגות גירעון שונות, כאשר ככל שהדרגה גבוהה יותר, כך האבן מספקת השחזה עדינה יותר.
- מוט – שימוש במוט השחזה (“שטול”) מחייב דיוק, זהירות ומיומנות גבוהה, כדי להגיע לתוצאה הרצויה ולא להסב נזק לסכין. יש סוגים שונים של מוטות השחזה, שנבדלים זה מזה בחומר המוט ובצורה שלו.
- משחיז סכינים ביתי – כיום ניתן לרכוש משחיזי סכינים המיוחדים לשימוש ביתי. הם מתאימים גם למשתמש המתחיל, וניתן להגיע באמצעותם לתוצאות טובות בשימוש נכון. בגדול יש להעביר את הסכין בעדינות בתוך המשחיז לפי הוראות היצרן.
חוץ מאבן, מוט ומשחיז ביתי, ניתן בעיקרון להשחיז סכין באמצעות אביזרים נוספים דוגמת תחתית ספל, פצירה וכדומה. עם זאת, מומלץ לא להשתמש בדרכים אלו, וכדי לקבל השחזה טובה ומוצלחת שתשמור על הסכין לאורך זמן יש להשתמש רק בכלים המיועדים במיוחד להשחזה.
השחזה מקצועית
רצוי להעביר כל סכין מקצועית, בין אם היא נמצאת בשימוש יומיומי תכוף ובין אם לא, השחזה מקצועית אחת לתקופה. השחזה מקצועית של סכין ע”י בעלי מקצוע המתמתחים בתחום, אשר משתמשים בכלים מיוחדים וטכניקות השחזה מסוימות, יכולה לסייע בשימורה למשך שנים ארוכות, וכמובן להפוך את השימוש בה לאיכותי וליעיל במיוחד.
השחזה ביתית
מלבד השחזה מקצועית שניתן לבצע אחת לכמה חודשים, ניתן לבצע השחזה ביתית במידת הצורך, כלומר כאשר הסכין קהה. איך ניתן לדעת כי הסכין לא חדה מספיק? ובכן, ניתן לנסות את מבחן העגבנייה. קחו עגבנייה שלמה ונסו לחתוך אותה בעדינות בעזרת הסכין. אם הסכין חודרת בקלות לבשר העגבנייה וחותכת אותה ללא מאמץ, הרי לכם סכין חדה וטובה. אך אם הסכין לא חותכת את העגבנייה ולא מצליחה לעבור את הקליפה שלה, כנראה שאינה חדה מספיק והגיע הזמן להשחיז אותה. אם כן, השחזה ביתית דורשת מכם להכין שיעורי בית ולרכוש משחיז איכותי. לאחר שיש לכם משחיז, חשוב שתכירו אותו ואת הדרך שבו יש להשתמש בו באופן הטוב ביותר. אם אתם לא בטוחים, אנו ממליצים לצפות בסרטונים ובמדריכים הממחישים את תהליך ואופן ההשחזה.
שלבי ההשחזה
באופן כללי, ניתן לעמוד על כמה שלבים בהשחזת סכינים, הן במוט והן באבן:
- יש לוודא כי הסכין ומוט / אבן ההשחזה נקיים ויבשים לחלוטין ומוכנים לשימוש.
- יש למקם את להב הסכין בזווית הנכונה ביחס למוט / אבן ההשחזה. כך למשל, 20-15 מעלות.
- בעדינות וללא הפעלת כוח, יש להחליק את להב הסכין לאורך שטח הפנים של המוט / אבן.
- על פעולת ההשחזה הזאת יש לחזור פעמים אחדות, לא יותר מ-6.
השפעת ההשחזה על חיתוך המזון
סכין קהה, שלא חדה מספיק, יכולה להקשות עליכם את פעולת החיתוך ולגרום ליד שלכם להתעייף במהרה. כמו כן, כדי להבטיח חיתוך אסתטי ומדויק הנדרש במיוחד כשזה מגיע לבשר בקר (כמו בשר כבש שבד”כ קשה יותר לחיתוך), עופות וכן דגים טריים, כמו גם ירקות ופירות שונים ועוד מגוון מאכלים. אם כן, חיתוך נכון ומדויק בסכין חדה נדרש בכל מטבח – מקצועי או ביתי.
טיפ חשוב
נסיים בטיפ חשוב והכרחי שחשוב שכל משחיז סכינים חובב בתחילת דרכו, ואף המהוקצעים יותר בתחום, ישימו לב אליו – והוא למעשה אופן ההשחזה. השחזה לא נכונה עשויה לא להועיל לסכין ולהפוך אותה לחדה יותר, ואף לפגוע בה. על כן, כפי שציינו, יש להתכונן לכך ובמקרים מסוימים אל תהססו לפנות לאנשים מקצועיים שידריכו אתכם.
לסיכום
אם כן, השחזת סכינים ביתית איננה מורכבת באופן יוצא דופן, אך בהחלט מדובר בתורה שלמה שיש ללמוד, נוסף על היכרות עם סוגי המשחיזים השונים וטכניקות ההשחזה, המתאימות לסכינים השונים. אנו מקווים שהמידע הזה תרם לכם, וכמובן שאתם מוזמנים לבקר באתר שלנו ולהתרשם ממגוון הבשרים, העופות והדגים האיכותיים שאנו מספקים. כי בסופו של יום, את המוצרים האיכותיים והטריים ביותר רצוי לחתוך בסכין חדה ואיכותית. בהצלחה!
שאלות נפוצות
מדוע חשוב להשחיז סכינים?
השחזת סכינים חשובה משום שסכינים חדות ואיכותיות חשובות לחיתוך מדויק ונכון של סוגי מזון שונים, מבלי שנצטרך להתאמץ מדי.
מתי יש להשחיז את הסכין?
יש להשחיז סכין באופן מקצועי אחת לתקופה, כמו למשל כמה חודשים, ואילו באופן ביתי ניתן להשחיז את הסכין באופן עצמאי כאשר מרגישים כי היא קהה. מבחן טוב לבדיקה הוא מבחן העגבנייה – אם הסכין לא מצליחה לחתוך עגבנייה ולחדור את הקליפה שלה בקלות וללא הפעלת כוח, ייתכן כי היא זקוקה להשחזה.
כמה פעמים ניתן להשחיז סכין?
ניתן להשחיז סכין במידת הצורך, ויש לשים לב שלא משחיזים אותה כאשר היא מספיק חדה. השחזות מרובות יכולות לגרום לשחיקה מוקדמת של הסכין, ועל כן יש לבצע את הפעולה רק כשצריך וכמובן באופן הנכון.