דף הבית » בלוג » טבחה – מנה מסורתית אהובה

טבחה – מנה מסורתית אהובה

המטבח הישראלי מביא את הטוב ביותר מכל הארצות והאומות, ואין ספק שהטעמים הצפון אפריקאים כאן בישראל הם נדבך חשוב ומרכזי בעניין. מנה אחת שמביאה את כל הדבר הזה לסיר אחת היא הטבחה, מאכל טריפוליטאי מעולה, עשיר במרכיבים מעולים ובטעמים בלתי נשכחים. אם עדיין לא יצא לכם לטעום את המעדן הזה, מצפה לכם חוויה בהחלט יוצאת דופן. רוצים לנסות בעצמכם? רגע לפני שנחלוק מתכון מלא וברור, זה הזמן להכיר את הטבחה, ללמוד על המקור שלה, להיחשף למאפיינים הייחודיים שלה ולתת לריחות שבדמיון להתחיל לעשות את העבודה. אזהרה קטנה לפני שמתחילים – הכתבה הבאה עשויה לגרום לכם להרגיש ממש רעבים. בתאבון!

טבחה – מנה מסורתית אהובה

מהי טבחה?

טבחה היא מאכל טריפוליטאי מסורתי על בסיס של עלי סלק (מנגולד). את המנה הנפלאה הזו אפשר למצוא גם במטבח הטוניסאי בגרסה מעט שונה (אך לא פחות טובה) שנקראת פקיילה. מעבר לעלי המנגולד שאחראים על בסיס הרוטב של המנה, תמצאו בה גם שעועית לבנה (אצל הטריפוליטאים, או לוביה אצל הטוניסאים) ולרוב גם מגישים אותה עם נתחי בשר משובחים לבישול. נהוג להגיש אותה על מצע של קוסקוס אוורירי וזוהי בלי ספק הדרך הנכונה והטעימה ביותר לאכול טבחה. אם אתם כבר מתחילים להרגיש את מיצי הקיבה עובדים ולא יכולים לחכות, ממש עוד מעט נחלוק גם את המתכון, אבל רגע לפני, בואו נדבר קצת על ההיסטוריה של המנה המעולה הזו ומהיכן היא הגיעה אלינו.

 

המקור של טבחה

טבחה היא מנה טריפולטאית פופולרית במיוחד במטבח הצפון אפריקאי, ובמיוחד בקרב הקהילות היהודיות בטריפולי, שם היא גם נולדה בעצם. אי אז בלוב, המנה נתפסה כמאכל מנחם שמזוהה עם החורף בזכות הטעמים העזים של עלי סלק טריים שמתבשלים בתיבול עשיר של שום, בצל ותבלינים כמו כמון, קימל ופפריקה (כאמור, לעיתים מוסיפים לתבשיל גם עגבניות, תפוחי אדמה ובשר שמעשיר את המנה ומוסיף לה טעמים עזים ומלאים). הטבחה הייתה נפוצה בבתים טריפוליטאים מאז ומתמיד כמאכל חם ומזין ים ניחוח צפון אפריקאי אמתי. בעידן שלנו היא פופולרית ואהובה בכל ימות השנה וכבר פרצה מזמן את גבולות הקהילה הטריפוליטאית בישראל.

 

מאפייני המנה

טבחה היא מנה טריפולטאית קלאסית שמבוססת על עלי סלק בתיבול עשיר וטעים. המנה נחשבת לאחת מהמאכלים המסורתיים של המטבח הצפון אפריקאי והמאפיין המרכזי שלה הוא השימוש בעלים טריים של סלק, המעניקים למנה טעם עדין ומרקם רך ונימוח בפה. התבשיל מתובל בשום, בצל ותבלינים כמו כמון, קימל ופפריקה שמביאים את הטעם הצפון אפריקאי המוכר והאהוב. הרבה פעמים מוסיפים למנה גם עגבניות טריות ורכות, תפוחי אדמה ולרוב גם בשר בקר טרי ומשובח שמעשירים את הטעמים ומעניקים לה ערך תזונתי נוסף. המנה בדרך כלל מתבשלת באיטיות במשך מספר שעות לכל הפחות, מה שמאפשר לטעמים להיטמע בצורה מושלמת. טבחה היא מנה חורפית טעימה ומזינה שמתאימה במיוחד לארוחות משפחתיות חמות ומוגשת בדרך כלל על מצע של קוסקוס אוורירי, לצד אורז או לחם.

 

מצרכים להכנת טבחה

אז כמו שאתם רואים, לא מדובר ברשימת מצרכים ארוכה מדי או במצרכים יקרים או נדירים. ברמה הבסיסית צריך כמובן את עלי הסלק שמהם מכינים את הרוטב ואופציה חלופית היא למצוא את הרוטב מוכן לאחר שכבר עבר בישול. מעבר לכך צריך גם שעועית לבנה שהושרתה במשך 24 שעות, בצל לבן, עגבניות, תבלינים שונים שכבר ציינו כמו כמון, כורכום, פפריקה וקימל, שום טרי ושמן זית. כמובן שמומלץ תמיד לשדרג את המנה עם בשר איכותי שהוא מאפיין עיקרי שלה. אוסובוקו בקר טרי למשל זאת אפשרות מצוינת שתקפיץ את המנה למעלה. אם רוצים להכין גם קוסקוס כמצע (ואתם בהחלט רוצים לעשות את זה) אז צריך גם מצרכים לקוסקוס כמובן.

מה מגישים לצד הטבחה?

מה שכיף בטבחה, זה שאפשר להכין לצדה שלל של סלטים ומנות קטנות סופר טעימות שמשתלבות מעולה ומשדרגות כל ביס. אפשרות אחת היא מסייר, ירקות מוחמצים בלימון ומלח (גזרים, קולרבי, פלפל חריף ועוד), צ׳רשי (או תרשי, תורשי), מעין סלט מתקתק וחריף מעט על בסיס דלעת, סלט מטבוחה או מרמומה מבושל (עגבניות עם פלפל חריף) שמשתלבים נפלא עם המרקם של בשר מפורק מהתבשיל. בקיצור, מדובר בארוחה שלמה כל כך טעימה ומנחמת שקשה להישאר אדיש אליה.

 

לסיכום

טבחה (שגם נקראת אגב טביחה בסילק) הוא מאכל טריפוליטאי טעים ומיוחד שמביא לצלחת את כל הטוב של המטבח הצפון אפריקאי. ועל אף התוצאה המרשימה והטעימה שתמצב אתכם כבשלני על, התהליך להכין את המנה הזו הוא לא כל כך מסובך והאמת שגם די מהנה. אל תשכחו לשדרג את הטביחה שלכם עם בשר איכותי וכאן באתר תוכלו למצוא את כל סוגי הבשר האיכותי ביותר שיתאימו למנה הזאת ולשלל מנות אחרות כמו טרטר בקר, ארוחות על האש ועוד.