סוגי בקר – סקירת זני בקר בארץ ובעולם
בין מגוון זני הבקר השונים, הזנים הספציפיים המגודלים לייצור בשר יוצאים מן הכלל בשל התכונות הייחודיות שלהם התורמות לאיכות ולטעם הבשר. במאמר זה נרחיב על הזנים של הבקר שאנחנו צורכים בארץ, על המאפיינים השונים של כל זן ועל תרומתו לעולם הקולינרי.
זני בקר לבשר
הרפורד
אחד מזני הבקר המוכרים ביותר לייצור בשר הוא זן ההרדפורד. מדובר בזן איכותי ביותר שמקורו באנגליה והוא מוכר בעיקר בגלל דפוס הצבע של פרוות הבקר שהיא אדומה ולבנה. זן בקר ההרדפורד ידוע גם בשל איכות הבשר הגבוהה שהוא מספק, השיוש של הבשר והיכולת שלו לגדול ולהתפתח בסביבות שונות.
שארולה
זן השארולה מגיע אלינו היישר מצרפת, והוא פופולרי בעיקר בזכות מבנה השרירים המרשים שלו והגדילה המהירה שלו יחסית. לזן זה של בקר יש פרווה בצבע בז’-קרם אשר מדגישה את מבנה הגוף החסון שלו. משקל פר או פרה מזן השארולה יכול להגיע לעד 1,000 קילו, ובשרו מאופיין בכמות שומן גבוהה יחסית אך איכותית.
אנגוס
האנגוס הוא זן בקר המוכר בעיקר בזכות הסטייקים שלו שאפשר למצוא בכל קצביה או אטליז. לחצו כאן לקבלת מידע על אטליז המתמחה בזני בקר שונים שבו תוכלו למצוא גם נתחי בשר בקר מזן אנגוס. תוכלו למצוא כתף בקר, חזה בקר ואונטריב בקר מבשר אנגוס. גם זן האנגוס הוא זן בקר בריטי, שאהוב מאוד בכל העולם ובעיקר בארץ בזכות תכולת השומן הרבה שלו. האנגוס מוכר כאנגוס שחור, משום שפרוות הבהמה שחורה ואנגוס אדום שפרוותו חומה או אדומה.
לימוזין
הלימוזין גם הוא זן של בקר צרפתי המגיע מחבל לימוזין בצרפת. זהו זן בקר ותיק וקשוח המשמש גם כחיית עבודה לביצוע מטלות חקלאות ואפילו סחיבת משא. הזן הזה מצוי גם בארץ ומיובא בייחוד לשחיטה ולמאכל.
סימפורד
הסימפורד הוא זן בקר מיוחד שפותח ממש כאן בארץ ישראל כדי להתאים לתנאי הגידול של הארץ. הסימפורד הוא הכלאה של זן ההרדפורד האנגלי והסימנטל שהוא זן שהגיע במקור משוויץ. השילוב של שני זנים אלו מציע רמת בשר איכותית מאוד משום שהבשר המתקבל הוא בשר שרירי בעל אחוזי שומן נמוכים יחסית, אשר גדלים בקלות בתנאי האקלים הלא פשוטים בארץ. רוצים לדעת איך תוכלו לזהות בשר איכותי? שווה לקרוא את המדריך המפורט שלנו בנושא.
הולשטיין
הולשטיין היא פרה המגיעה מהולנד, והמראה שלה הוא של פרה קלאסית בעלת כתמים שחורים ולבנים. גידול הזן מיועד לרוב לצרכי חלב, ולכן כאשר הבקר לא יכול להפיק יותר חלב הוא נלקח לשחיטה, דבר שקורה בגיל מבוגר יחסית של הבקר. גילו המבוגר הוא שגורם לנתח הבשר של זן ההולשטיין להיות עסיסיים ורכים יותר.
נלור
זן נלור הוא זן הפרה המגיע ישירות מהודו והוא נפוץ מאוד גם בברזיל. זהו זן בקר שעמיד מאוד לחום וכמו כן עמיד ביותר לזיהומים ומחלות. זן בקר זה מוכר בעיקר בגלל הדבשת הגדולה שלו, והרגליים הארוכות שלו. זן הנלור הוא זן שמבצעים עימו הכלאות עם זנים שונים כדי להביע לעמידות ולשרידות גבוהות יותר של הבקר מפני מחלות שונות.
לסיכום
בתחום החקלאות בכלל ובפרט בענף הבקר, לזני הבקר יש חשיבות גדולה לטעם הבשר שאותו הם מספקים. זני הבקר השונים התפתחו לפני עשרות שנים בכל רחבי העולם, וזאת כדי להתאים לתנאי שטח ולמחייה שונים וגם לצורך שימושים ומטרות שונות. לכל זן בקר יש מאפיינים מיוחדים משלו הגורמים לו להיבדל מזנים אחרים ותורמים לעושר המגוון הקיים שאפשר להביא לשולחננו. מבשר האנגוס המשויש היטב ועד לבשר הרך של הבקר הצרפתי מזן שארולה, זני הבקר השונים הביאו לעיצוב של מסורות קולינריות שונות ברחבי העולם, ולשינויים מהותיים בתעשיית גידול הבקר העולמית. בזכות הכלאות שונות בין זנים כמו הכלאת זן ההרדפורד האנגלי וזן הסימנטל, יוצר גם זן בקר ישראלי.